HRVATSKA republikanska stranka (HRS) podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv lidera SDA Bakira Izetbegovića zbog izazivanja mržnje i netrpeljivosti.

-Činjenica da prijavljena osoba obavlja funkciju predsjednika SDA i da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo krivično djelo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio Članom 145a stav sedam zakona, obrazloženo je u saopštenju ove stranke.

Povodom nedavne Izetbegovićeve tvrdnje da takozvana Armija BiH nije vršila zločine, iz HRS ističu da postoji više pravosnažnih sudskih presuda zbog zločina koje su počinili upravo pripadnici te vojske i da je tokom rata na teritoriji pod njenom kontrolom bio 331 logor u kojim je usmrćeno 632 civila.

Koliko je sramotna Izetbegovićeva izjava, poručuju iz ove stranke, ponajbolje govori činjenica da, prema zvaničnim podacima, takozvana Armija BiH je u ratu imala 331 logor sa 14.444 zarobljenika, među kojim 10.346 civila, a od kojih je 632 umrlo. Takođe, postoji više pravosnažnih sudskih presuda zbog zločina koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

Ovakvo direktno negiranje zločina, poručili su, istovremeno predstavlja i uzrokuje duboko uznemiravanje i vrijeđanje svih žrtava ovih zločina, kao i njihovih porodica, te je, kao takvo, nužno usmjereno protiv grupe osoba određenih s obzirom na vjeroispovijest i nacionalnu pripadnost koji su žrtve zločina /takozvane/ Armije BiH.

HRS smatra da je licemjerno i sramotno od političkih zvaničnika bošnjačkog naroda negirati zločine počinjene od takozvane Armije BiH, prenosi Hrvatski medijski servis.

-Kako može doći ikada do istinskog pomirenja, ako negiramo ono što je istina, upirući konstantno u drugog i druge? Odgovornost je tim viša zbog činjenice da ti isti zvaničnici obavljaju najviše državne funkcije, ističu iz HRS.

Izetbegović je, napominju iz HRS, jedan od onih koji ne samo negira zločine počinjene od takozvane Armije BiH, nego glorifikujući njene „vojne uspjehe“ u mjestima gdje su ljudi mučeni, silovani i ubijani samo zbog nacionalne i vjerske pripadnosti učestvuju i dan danas u tim zločinima.

-S time se konačno mora prestati! Zato ova krivična prijava, poručili su iz HRS.

Zvaničnici HRS-a su prošle godine, za isto djelo, podnijeli krivičnu prijavu protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ali odgovor iz Tužilaštva BiH još nisu dobili.

HRS je najavio da će iskoristiti sve veze koje ima u diplomatiji, kao i EU institucijama i otvoreno govoriti o pristranosti pravosuđa kada je u pitanju poštivanje zakonskih odredbi koje se tiču negiranja zločina protiv čovječnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.