CENTRALNA izborna komisija BiH povećala je takse za ovjeru prijave političkog subjekta za učešće na opštim izborima 2022. godine, pa će tako partije za izbore člana Predsjedništva BiH umjesto 20.000 KM morati da plate 25.000 KM.

Nezavisni kandidati koji se prijave za trku u Predsjedništvo BiH moraće, prema odluci CIK-a, da plate 13.000 KM umjesto 10.000 KM.

Političke partije, kako se navodi u odluci, taksu za ovjeru za izbore poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH za ove izbore platiće 25.000 KM, a za prošle izbore ta taksa iznosila je 20.000 KM.

Kada je riječ o izborima za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Narodne skupštine Republike Srpske, partije će morati da plate 18.000 KM umjesto 14.000, koliko su plaćale na izborima 2018. godine, dok će za učestvovanje na izborima za kantonalne skupštine partije plaćati 13.000 umjesto 10.000 KM, koliko su plaćale na prošlim izborima.

– Taksa je povećana u skladu sa značajem nivoa organa vlasti za koji se prijavljuju za ovjeru, ali i zbog realnih situacija da se pojedini subjekti, uglavnom nezavisni kandidati, prijavlju za učešće na izborima radi mjesta koja im po zakonu pripadaju u biračkim odborima, a što zna biti izvor zloupotreba u izbornom procesu, posebno na dan izbora –  rekla je Maksida Pirić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću CIK-a.

Kao i političkim partijama, taksa je znatno povećana i nezavisnim kandidatima, pa će tako oni koji žele učestvovati na izborima za poslanike u Predstavničkom domu BiH umjesto 10.000 za ove izbore platiti 13.000 KM, za entitetske skupštine umjesto 7.000 moraće da plate 9.000 KM, a za kantonalne skupštine moraće da plate 7.000 KM umjesto 5.000, koliko je bilo na prošlim izborima.

– Uplaćeni novčani iznos takse za ovjeru se vraća na način utvrđen članom 4.16 Izbornog zakona BiH. CIK će pokrenuti proceduru vraćanja novca kod nadležnog organa u roku od 15 dana od dana objave izbornih rezultata u službenim glasilima u BiH – navodi se u Pravilniku o prijavi i uslovima za ovjeru političkog subjekta za učešće na opštim izborima 2022. godine.

U suštini, taksa će biti vraćena političkim partijama ili nezavisnim kandidatima ukoliko za člana Predsjedništva BiH, predsjednika Republike Srpske osvoje 1/3 glasova od ukupnog broja glasova koje je osvojio izabrani član Predsjedništva, predsjednik ili potpresjednik Srpske.

Za vraćanje takse za izbore za entitetske skupštine partije i nezavisni kandidati moraće osvojiti više od tri odsto broja važećih glasova.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.