Mnogi su uvjereni da velika poruka nije djelo podanika, nego dio propagande vladajuće partije.

Pošto je na Gugl mapama ugledao veliku poruku ispisanu na zemlji u Kini, jedan korisnik Redita odmah je pitao druge šta tu piše. Iako su se namučili, došli su do jednog zaključka – poruka je politička.

Osoba koja je prva ugledala poruku govori isključivo engleski pa je odlučila da provjeri s onima koji znaju kineski šta znače veliki znakovi ispisani na zemlji nedaleko od Kineskog zida. Kako bi i oni našli neobičnu poruku podjelio je s njima koordinate – 40.4499299, 116.5487750 – i pitao: “Znate li šta tu piše?” Brzo se javila jedna osoba koja se opravdavala da baš i ne zna kineski, ali je naveo da bi prva riječ trebalo da odredi karakter poruke, prenosi Index.

“Prema tome, ovo bi moglo biti “Za predsjednika Maoa” ili “Krenimo s predsjednikom Maom“, napisao je taj korisnik Redita.

– Ovo je tačan prijevod: “Odani predsjedniku Maou“, odnosno “Moja odanost pripada predsjedniku Maou“, napisao je. Treći korisnik se složio, zaključivši da prvi znak definitivno označava odanost. Mao Cetung – odnosno spomenuti predsjednik Mao – bio je komunistički vođa koji je osnovao Narodnu Republiku Kinu. Vladao je zemljom kao predsjednik Komunističke partije Kine od njenog utemeljenja 1949. do svoje smrti 1976.

Mnogi su uvjereni da velika poruka nije djelo podanika, nego dio propagande vladajuće partije. Mnogima je taktika u kojoj se oslanjaju na to da će ljudi naći poruku na Gugl mapsu čudna, ali vjerovatno je cilj bio da se poruka vidi iz svemira.

Naravno, bilo je onih koji su sam spomen Kine iskoristili za kritikovanje kineske vlade, nezavisno od poruke.

Izvor: Telegraf.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.