SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas, govoreći o prisustvu EUFOR-a u BiH i nastavku misije Altea, da ne podržava snage koje patroliraju gradovima i dolaze u oklopnim vozilima pred škole, vrtiće i institucije.

– Zbog galame iz Sarajeva odjednom se pojavilo dodatnih 500 vojnika koji kruže po BiH, tu su ispred škola, vrtića… E protiv takve smo misije Altea – rekao je Dodik.

On je istakao da Altea, odnosno EUFOR može nastaviti misiju u BiH kao u prethodnim godinama, ali da ne može vršiti ovakve nove operacije bez saglasnosti i odluke Predsjedništva BiH.

Dodik je danas, zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem razgovarao u Sarajevu sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i pomoćnikom državnog sekretara SAD u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

Dodik je rekao da je jedna od tema sastanka bio i visoki predstavnik, navodeći da je pozicija Eskobara i Donfridove da u BiH postoji visoki predstavnik, kao i da bi trebalo da se nastavi vojno prisustvo EUFOR-a u zemlji.

Dodik je ponovio da Republika Srpska smatra da visoki predstavnik nema legitimitet, te da „njegovi napori i odluke neće biti uvažene“.

(RTRS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.