Povodom Svjetskog dana knjige, 23. aprila, u knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske u Modriči održano je druženje čitalaca sa Danilom Tešanovićem, književnikom iz Petrova.

Tešanović, prošlogodišnji dobitnik treće nagrade na konkursu “Zlatna sova” za roman “Mučenica Tekla između Boga i čovjeka”. rekao je da je roman u stihu, kojim opisuje život i stradanje hrišćanske svetiteljke, prvomučenice ravnoapostolske Tekle, postradale u 90. godini na prostoru današnjeg Iraka.

“Predanja kažu da je Tekla bila ljepša od ljepote, koja je, poslije propovijedi apostola Pavla u Ikoniji, povjerovala u Hrista pa je opčinjena besjedom Pavlovom, odlučila da napusti vjerenika Famira i od tada počinje njeno stradanje i mučeništvo”, rekao je Tešanović.

On je naveo da se Tekla praznuje 7. oktobrao po novom kalendaru, a njena sveta netruležna ruka nalazi se u Staroj Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji u Sarajevu.

Tešanović je, družeći se danas sa modričkim učenicima, posjetiocima knjižare Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u centru Modriče, rekao da je talenat svakom čovjeku dat od Boga i da je grijeh ne iskorititi taj talenat.

“Treba da iskoristite Božiji dar i nađete vremena da se obrazujete, čitate knjige i stičete nova saznanja, posebno u ovo doba kada se su ljudi opsjednuti društvenim mrežama”, rekao je Tešanović, koji za sebe kaže da je nacionalni pisac, koji je do sada objavio četiri knjige.

Srednjoškolka Nana Lejić rekla je da je knjiga za nju izvor znanja i zabave.

“Volim da pišem i da čitam, a ljubav za čitanje nosim iz kuće, od porodice u kojoj se i sada posvećuje velika pažnja knjigama i čitanju”, rekla je Lejićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.