EVROPSKA komisija je predložila novu šemu za izdavanje šengenskih viza, navodi se u saopštenju najvišeg izvršnog tijela EU, javlja RIA “Novosti”.

Sam program će odrediti koji konzulat koje države će razmotriti prijavu ako putnik planira da posjeti nekoliko njih.

„Podnosioci zahtjeva će moći da apliciraju za vizu i plaćaju takse onlajn preko jedinstvene platforme EU, bez obzira u koju zemlju šengena odlaze“, navodi se u dokumentu.

Platforma će podnosiocu zahtjeva pružiti sve informacije o potrebnim dokumentima i ukazati na potrebu da se prijavi za proceduru za dostavljanje biometrijskih podataka.

Oni koji nisu prošli biometriju, kao i vlasnici novih pasoša, ipak će morati lično da posjete konzulat.

Prijedlog Evropske komisije moraju da odobre Evropski parlament i Savjet EU. Kreiranje platforme počeće 2024. godine, a njeno pokretanje planira je za za 2026. godinu.

Inicijatori izmjena očekuju da će novi sistem olakšati stranim turistima i privrednicima dobijanje dozvole za ulazak u EU.

– Polovini onih koji dolaze sa šengenskom vizom je teško da je dobije. Svaki treći je morao da putuje mnogo kilometara da bi podnio zahtjev za vizu. Došlo je vrijeme da se ponudi jedinstvena platforma EU kako bi građani 102 države kojima je potrebna dozvola za kratka putovanja u EU mogli da podnesu svoje prijave brzo i bezbjedno – rekla je evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.