U FRANCUSKOJ se održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će građani, njih oko 48,7 miliona, birati između aktuelnog predsjednika Emanuela Makrona i liderke desničarskog Nacionalnog saveza Marin le Pen. Ankete daju prednost Makronu koji bi, prema procjenama, odnio pobjedu sa 57 odsto osvojenih glasova.

Oči čitave Evrope, ali i svijeta, uprti su u Francusku gdje se, dvije nedjelje od neizvjesnog prvog kruga, održava drugi krug izbora za predsjednika države. Ponavlja se dvoboj iz 2017. godine u kom su učestvovali Emanuel Makron i Marin le Pen.

Baš kao i prije pet godina, analitičari i ankete javnog mnjenja prognoziraju pobjedu aktuelnog predsjednika. Istina, ne toliko ubjedljivu kao 2017, kada je osvojio 66 odsto glasova izašlih birača.

U odnosu na tadašnjih dvostruko više osvojenih glasova u odnosu na Le Penovu, sada bi Makron imao prednost od oko 14 odsto – osvojio bi 57 odsto glasova, a njegova protivnica 43 odsto, pokazuju ankete.

Dok Makron obećava „napredak i otvorenu Francusku“, uz nastojanje da zemlju učini nezavisnijom i jačom, Marin le Pen biračima poručuje da će državu da „dovede u red za pet godina“, ali i da će kontrolisati imigraciju.

-Tokom prethodnih pet godina vidjela sam ljude kako pate, vidjela sam ih kako se brinu zbog pada kvaliteta života i kako mi govore o nesigurnosti za koju osjećaju da je široko rasprostranjena. Željela bih da im kažem da je moguć drugačiji izbor, izbor zasnovan na poštovanju i zdravom razumu, poručila je Le Penova tokom veoma žustre TV debate četiri dana uoči izbora.

Optužujući protivnicu da njeni prijedlozi uopšte nisu realistični, Makron joj je odgovorio da je ponosan jer je tokom njegovog mandata nezaposlenost bila najniža u posljednjih 13 godina.

-Ponosan sam na otvaranje novih radnih mjesta tokom svog mandata. Najbolji način da se poboljša kupovna moć je borba protiv nezaposlenosti. Mi možemo da poboljšamo svakodnevni život građana Francuske, rekao je Makron.

Prvi rezultati izbora očekuju se večeras oko 20 časova, nedugo nakon zatvaranja birališta. Pobjednik izbora preuzeće dužnost predsjednika Francuske 13. maja.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.