Francuz je na lotu dobio 200 miliona eura, a veći dio tog novca je donirao za zaštitu okoliša. Želio je ostati anoniman te je obrazložio svoju odluku.

Jackpot je dobio u igri EuroMillions, a novac je donirao kroz fondaciju za zaštitu šuma i biodiverziteta. Dobitnik jackpota i filantrop nije želio da se otkrije njegov identitet. Javnosti je predstavljen kao Guy te je obrazložio zašto je odlučio donirati novac.

“Moj san nikada nije bio posjedovati brodove, dvorce ili sportske automobile. Bit će tako korisno i novcu će biti dat smisao, sa maksimalno pozitivnim učinkom”, poručio je Guy u otvorenom pismu.

Njegova fondacija je nazvana po gradu Anyama koji se nalazi u Obali Slonovače. Pretpostavlja se da je tamo živio, ali ne zna se više od toga o tome kako je povezan sa ovom državom na zapadu Afrike.

Francuski mediji su objavili da dobitnik na lotu živi na jugu Francuske te da jackpot dobio u decembru 2020. Dobitnik je naveo da je srećke kupovao samo, kako je rekao, važnih jackpotova te da mu je cilj bio formiranje fondacije za zaštitu okoliša. Odmah nakon dobitka je istakao da mu je želja da formira fondaciju.

Na web stranici fondacije je naglašeno da je u Obali Slonovače svjedočio neprestanom prolasku kamiona na kojima su bila stabla posječena u šumama Burkine Faso. Francuska lutrija je potvrdila da je novac doniran te su poručili da je riječ o velikoj gesti, prenosi Euronews.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.