PREDSJEDNIK SDA Bakir Izetbegović obratio se danas medijima nakon redovne sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije u Sarajevu.

Svoje obraćanje Izetbegović je počeo komentarom na pismo koje je predsjednik HDZ BiH poslao međunarodnim zvaničnicima nakon što je saznao da je CIK raspisao Opšte izbore u BiH u oktobru 2022. godine. Izetbegović je rekao da je u pismu Čović iznio niz neargumentiranih neistina, kao i par prijetnji.

– Prva je ta da je HDZ htio ukloniti diskriminaciju, a upravo je obratno – kazao je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Kako je dodao Izetbegović, Čović tvrdi da su Hrvati ugroženi i diskriminisani.

– Kad saberete predsjednika i dva njegova zamjenika sa 17 ministara, od toga je šest Hrvata i jedna Srpkinja koju je HNS imenovao. HNS je zaustavio implementaciju izbornih rezultata prije tri i po godine, a sada kažu da izbora neće biti nikako. Od stotinu bitnih pozicija u državi, oni imaju preko 50 odsto više pozicija u odnosu na to što Ustav propisuje – dodao je Izetbegović.

Što se tiče prijedloga o teritorijalnom reorganizaciji BiH Izetbegović je poručio Čoviću da je već bilo sličnih pokušaja.

– To su uradili kroz samoupravu prije dvadesetak godina i gospodin Jelavić je suđen i pobjegao je iz BiH, a Prlić i ekipa su osuđeni za stvaranje etnički čiste teritorije – dodao je Izetbegović, prenosi Kliks.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.