KADA bi se ispunile želje i prognoze političkih partija o tome koliko će osvojiti mandata na oktobarskim izborima, Narodna skupština RS trebala bi da ima duplo više poslanika. Na njihovu žalost, republički parlament broji samo 83, od čega se direktno biraju 63 narodna poslanika.

Najviše direktnih mandata ponovo će osvojiti SNSD i to najmanje 20, a najviše 25, a slijedi SDS sa najmanje 10, a maksimalno 13 direktno osvojenih poslaničkih mandata. PDP može da računa na najmanje 5, a najviše 9 direktnih mandata, a na prelazak cenzusa u pojedinim izbornim jedinicama i na direktne mandate mogu da računaju i DNS, Demos, Ujedinjena Srpska, SP, SPS, NPS, probošnjački Pokret za državu i sasvim izvjesno Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Na najmanje tri, a najviše pet direktnih mandata mogu da računaju Demos, Ujedinjena Srpska i SP, dok DNS i Pokret za državu očekuje dva do tri direktna mandata, dok SPS, NPS i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića računaju na po jedan ili dva direktna poslanička mandata.

SNSD i SDS jedine mogu da računaju na direktne mandate u svih devet izbornih jedinica, dok NPS, Lista za pravdu i red i Pokret za državu direktne mandate očekuju u jednoj, dvije ili najviše tri izborne jedinice. Kada je riječ o 20 kompenzacionih mandata, nezahvalno je i gotovo nemoguće prognozirati kojoj stranci će pripasti koliko, ali treba istaknuti da stranke koje osvoje direktan mandat u bar jednoj izbornoj jedinici, nisu time obezbijedili učešće u raspodjeli kompenzacionih mandata. Za to moraju da pređu cenzus na nivou cijele Republike, odnosno da osvoje najmanje tri odsto u odnosu na ukupan broj glasova za NSRS. A zašto je nezahvalno prognozirati najbolje pokazuje raspodjela „kompenza“ na izborima 2018. godine kada je DNS sa 11 direktno osvojenih mandata dobio samo jedan kompenzacioni, a NDP sa jednim direktnim tri kompenaziona mandata.

Pored toga, SNSD je sa 24 direktna dobio četiri kompenzaciona, a SDS je na 13 direktnih dobio tri kompenza. PDP je imao pet direktnih i četiri kompenzaciona mandata, dok je Socijalistička partija osvojila šest direktnih i samo jedan kompenzacioni, Zajedno za BiH je na dva direktna dobila i dva kompenzaciona mandata, a Ujedinjena Srpska je osvojila jedan direktni i dobila dva kompenzaciona mandata.

Zbog toga nije zahvalno prognozirati tačan broj mandata koji će osvojiti koja stranka, ali se zato sa priličnom sigurnošću može reći da će poslaničke klubove ili grupe u 11 sazivu Narodne skupštine RS imati SNSD, SDS, PDP, DNS, Demos, Ujedinjena Srpska, SP, SPS, Pokret za državu, NPS i Lista za pravdu i red.

Blok trenutno vladajućih stranaka očekuje da će zajedno imati više od 42 poslanika, što ne znači da neke od stranaka koje su u koaliciji sa SNSD-om nisu spremne da pređu na drugu stranu i priklone se skupštinskoj većini u kojoj neće biti najjača parlamentarna stranka, a to zavisi od rezultata izborne trke za predsjednika Srpske. Isto tako, nije isključeno da neke od stranaka trenutne skupštinske većine poslije izbora budu izbačene iz aktuelnog vladajućeg bloka, a da neke koje su u posljednje dvije godine izbačene ili su dobrovoljno izašle iz skupštinske većine ponovo postanu njen dio.

(Banjaluka.net)

One thought on “KO ĆE U NARODNU SKUPŠTINU? Poslaničke grupe imaće 11 stranaka i pokreta”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *