SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osporio je pet odluka Predsjedništva – dvije jer je sporan način izbora članova CIK-a BiH, a tri jer je obrazovanje u nadležnosti entiteta a ne BiH, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

– Naš stav po tom pitanju je apsolutno nepromijenjen. Sastav CIK-a je izabran suprotno Izbornom zakonu BiH, suprotno procedurama. Riječ je o potpuno nelegitimnom sastavu CIK-a, koji ima jedan isključivi cilj, a to je da manipulativnim radnjama utiče na izborni rezultat i da onemoguće one koji su većinska volja građana Srpske da budu pobjednici na izborima. Ni na koji način ne planiramo davati bilo kakav legitimitet takvim konceptima – istakao je Kovačević.

On je za portal Srpskainfo izjavio da se ostale tačke tiču obrazovanja koje je u potpunosti nadležnost Republike Srpske, a ne BiH.

– Republičko ministarstvo dalo je negativno mišljenje o tim tačkama. Mi smo ranije pregovarali sa OEBS-om da se jasno i vidljivo znaju rezultati za Srpsku. OEBS je to u potpunosti prihvatio, ali druga dva člana Predsjedništva BiH odbijaju da se to uradi na taj način. Insistiraju na tome da to budu isključivo rezultati za BiH, koji bi bili potpuno neupotrebljivi jer ne bismo znali šta treba da se promijeni u Srpskoj, ni šta treba u FBiH. Od toga ne planiramo odstupit – rekao je Kovačević.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da će skupštinski Kolegijum zasijedati do kraja ove sedmice, a da će posebna sjednica vjerovatno biti održana u ponedjeljak, kada je krajnji rok.

Bez konsenzusa, na 25. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 31. marta, usvojene su odluke kojima se odobrava zaključivanje dva memoranduma i tri sporazuma, protiv kojih je glasao Dodik.

Riječ je o Memorandumu o razumijevanju između CIK BiH i Misije OEBS u BiH, Memorandumu o razumijevanju u vezi sa saradnjom u području izbora između CIK i Državne izborne komisije Mađarske, Sporazum o učešću BiH u međunarodnom istraživanju kompjuterske i informacione pismenosti ICILS 2023, Sporazum o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju TALIS 2024. i Sporazum o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka TIMSS 2023.

Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske dvotrećinskom većinom potvrdi Dodikovo „ne“ u Predsjedništvu, to znači da se ovih pet odluka poništava.

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.