Bivši Visoki predstavnik u BiH smatra da EU nema mogućnosti, ali ni volje, da se bavi već poznatim sukobima među balkanskim političarima

Kada je u pitanju ponašanje zemalja regiona i odnos prema Evropskoj uniji, ali i Unije prema regionu, a u svjetlu dešavanja u Ukrajini stvari se mijenjaju, mišljenja je specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak. 

Lajčak je učestvovao na jednom od panela na Forumu “EU susreće Balkan” koji se danas održao u Sofiji. Bivši Visoki predstavnik u BiH smatra da EU nema mogućnosti, ali ni volje, da se bavi već poznatim sukobima među balkanskim političarima.

Ukrajina prestigla zemlje Zapadnog Balkana

– Nažalost ne vidim mnogo promjene kada je u pitanju retorika među partnerima na Balkanu koji govore ispravne stvari kada su u pitanju Rusija i Ukrajina, ali, kada vidite političke konfrontacije u Bosni i Hercegovini, kada vidite manjak napretka između Srbije i Kosova, kada vidite procese u regionu čini se da Ukrajina nije dovoljno jak poziv na buđenje. Strpljenje i tolerancija Evropske unije su definitivno pod uticajem rata u Ukrajini i zato bi ste nam trebali pokazati da ste dio rješenja jer uistinu se ne želimo baviti samoranjavanjem koje ponekad činite sami sebi – mišljenja je Lajčak.

Lajčak šalje i direktno upozorenje Balkanu da ukoliko se ne probude da im se može desiti iznenađenje u vidu Ukrajine koja bi ih pretekla na evropskom putu.

Veći sam optimista bio prije mjesec

– Ali, uvijek postoji ali, ali ovdje da u ovim vremenima Evropska unija nema mogućnost da se nosi s previše problema jer je sve absorbovala Ukrajina. Zato nema strpljenja za probleme ili za kvaziprobleme na Balkanu. Zato očekujemo od naših partnera na Balkanu da pokažu da su dio rješenja, ne samo kroz izjave ili priključenje sankcijama nego i na način kako se bave vlastitim problemima ili pomažu nama da im pomognemo s njihovim problemima. Bio sam veći optimist prije mjesec, a sada bi se usudio reći da će Ukrajina preskočiti neke od zemalja Zapadnog Balkana – kazao je Lajčak.

Evropski diplomata nimalo diplomatskim jezikom Balkanu poručuje i to da ne treba očekivati da će ga Ukrajina pogurati prema Evropskoj uniji nego da će sve zavisiti od političkog procesa koji će se i dalje odvijati i da se neće završiti samo zato jer se dešava rat u Ukrajini.

6 thoughts on “Lajčakovo upozorenje Balkanu: Ne želimo se baviti vašim samoranjavanjem”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.