IZ MINISTARSTVA unutrašnjih poslova RS podsjećaju da osobe koje prilikom obavljanja svojih nadležnosti imaju kontakt sa djecom moraju kontaktirati nadležne institucije radi provjere registra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjeća na obavezu organa i organizacija, ustanova, institucija i udruženja koja u prilikom obavljanja poslova iz svoje nadležnosti ostvaruju neposredan kontakt sa djecom, da su prilikom prijema u radni odnos ili angažovanja određenog lica za obavljanje poslova koji dovode do neposrednog kontakta sa djecom, dužni da kod MUP-a zatraže provjeru da li je to lice upisano Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Ova obaveza definisano je članom 8. stav 2. Zakona o registru lica pravosnažno osuđenih za seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece koji je i definisao uspostavu Registra čija je svrha obezbjeđivanje zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja, te sprečavanje lica pravosnažno osuđenih za ta krivična djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo. Novčanom kaznom od 8.000 do 15.000 KM kazniće se odgovorno lice u pravnom licu ako od nadležnog organa, odnosno MUP-a ne zatraži ove podatke, poručili su iz MUP-a RS.

Podsjećamo, u Registar se upisuju lica pravosnažno osuđena za krivična djela protiv polnog integriteta izvršena na štetu djece i maloljetnih lica propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 64/17), kao i zakonima koji su prestali da važe. Podaci iz Registra vode se trajno i ne brišu se. Zakonom je definisano da lice koje je pravosnažno osuđeno za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece dužno da se nakon izdržane kazne javlja nadležnoj organizacionoj jedinici MUP-a po mjestu stanovanja, kao i da istu obavještava o svakom putovanju van mjesta stanovanja, odredištu i dužni trajanja putovanja najkasnije 24 časa prije putovanja. Ova lica su obavezna da se uzdržavaju od posjećivanja mjesta na kojima se okupljaju djeca i objekata u kojima se okupljaju djeca, kao što su školske zgrade, školska dvorišta, vrtići, igrališta, igraonice i slično.

Lice koje ne poštuje ove odredbe Zakona kazniće se novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 KM ili kaznom zatvora u trajanju od 30 do 60 dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.