ZAPADNE zemlje optužile su srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za podrivanje teško stečenog mira u BiH, a njihov stav je da je on glavni krivac za pokretanje akcije za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija koristeći „razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku”.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević, ističe da je sama priča o Dodikovom hapšenju klasičan primjer agresije na Republiku Srpsku.

– Nije tu riječ samo o hapšenju nekog građanina Milorada Dodika, već o brutalnoj agresiji na Republiku Srpsku i na BiH. Rušenje najvažnijih nosilaca  u Republici Srpskoj  jeste čin agresije na institucije Predsedništva BiH i predsednika Republike Srpske. Obe napadnute pozicije se biraju neposredno, od građana, i izabrane su sa najvećom podrškom u BiH. Velika Britanija i SAD žele da sruše RS i da dodatno obogalje Bosnu i Hercegovinu i to nije nikakva privatna stvar Milorada ili Željke, nego antidržavna i antisrpska akcija NATO – ističe Galijašević.

On dodaje da NATO želi da uhapsi Dodika preko Tužilaštva BiH i uz podršku Agencije SIPA i snaga Eufora.

–  Ovo vrijeme rata u Ukrajini je praktično izabrani trenutak za institucionalno slamanje Srba i njihovog državno-pravnog i živonog prostora: u Republici Srpskoj, u Crnoj Gori, na Kosovu, i to upravo na način kako je to urađeno u Hrvatskoj. NATO priprema novu operaciju „Oluja” za Srbe, a ona počinje udarom na one najvažnije u BiH, koji simbolizuju jedinstvo i povjerenje srpskog naroda – zaključuje Dževad Galijašević.

Izvor: Objektiv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.