Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta, raketa „Sarmat“ nema pandane u svijetu. Može da napada ciljeve i kroz Sjeverni i Južni pol, savladavajući sisteme protivraketne odbrane, i takođe može da pogodi mete bilo gdje u svijetu, tvrde ruski eksperti.

Interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ uspješno je testirana, a eksperti ocjenjuju da je ovim Rusija dobila „veoma moćan nuklearni mač“, kojim Moskva ne namjerava nikog da „tuče“. Zadatak ovog sistema je da bude obuzdavajući faktor.

„Sarmat“ zaobilazi PVO sisteme

Nova super-raketa je u stanju da uništava ciljeve na velikim udaljenostima, koristeći različite pravce kretanja. Pored toga, ima i jedinstvene karakteristike koje joj omogućavaju da garantovano zaobiđe sve postojeće sisteme PVO.

„Projektil je jedinstven, može da napadne neprijatelja iz bilo kog pravca, uključujući i preko Južnog pola. Zamislite, SAD na granici sa Latinskom Amerikom ne samo da nemaju protivraketnu, nego nemaju ni protivvazdušnu odbranu. Ovaj pravac je stoprocentno otvoren za napad“, kaže ruski vojni ekspert Jurij Knutov.

„Sarmat“ će zamjeniti najtežu stratešku raketu na svijetu — „Vojvodu“, koja je sovjetske proizvodnje, a koju su zapadni mediji nazivali „Satana“.

Zapadna štampa novi ruski projektil vidi kao „zastrašujući“ i naziva ga „Satanom 2“, ističući da je „Sarmat“ u stanju da napravi „pravi pakao na zemlji“. Britanski mediji, pozivajući se na eksperte, navode da bi jedna takva raketa mogla da uništi skoro cijeli Njujork, a pet-šest — cijelu istočnu obalu SAD.

Britanski „Dejli mejl“ zaključuje da bi „Sarmat“, ako bi bio lansiran ka Velikoj Britaniji, zbrisao sa lica zelje Englesku i Vels, a takođe jedinim udarom može da uništi cijelu Francusku.

Oružje „sudnjeg dana“

Ruski eksperti ocjenjuju da je „Sarmat“ danas najmoćnija raketa koja može da dosegne bilo koji dio svijeta i koja će značajno povećati bojevu moć ruskih strateških nuklearnih snaga.

U odnosu na svoje prethodnike ima drastično veći dijapazon borbene opreme kako što se tiče blokova, tako i tipova, uključujući hipersoničnost. Razvija ogromnu brzinu zbog čega nijedna od postojećih protivraketnih odbrana u svijetu ne može da ga obori. Drugim zemljama će, kako ocjenjuju eksperti, biti potrebno „više decenija“ da stvore takav sistem.

Tehničke karakteristike rakete nisu zvanično objavljene, ali je potvrđeno da nosi veći broj nuklearnih bojevih glava, koje su snažnije od onih koje je mogla da nosi prethodna raketa.

S druge strane, mediji tvrde da je domet nove rakete, teške preko 200 tona, 18.000 kilometara. Može da nosi 10 velikih ili 16 malih nuklearnih glava koje imaju ogromnu razornu moć.

Svaka od nuklearnih bojevih glava, koje nosi „Sarmat“, može biti usmjerena na različite objekte. Pri kraju leta rakete taj „buket“ bojevih glava se razdvaja i odvojeno lete do svojih ciljeva. Kao i raketa „Vojvoda“ i „Sarmat“ će koristiti tečno gorivo. Raketa je dužina 35,5 metara, a prečnika — tri metra.

„Osobenost rakete ‘Sarmat’ je korištenje najnaprednijeg sistema za savlađivanje protivraketne odbrane. Raketa može da nosi i konvencionalne blokove sa nuklearnom bojevom glavom i hipersonične. A hipersonični blokovi i isti taj ‘Avangard’ razvijaju brzinu do 28 maha, što znači da protivraketna odbrana praktično nema vremena ni da reaguje na njih. Ja bih ga nazvao ‘oružjem sudnjeg dana’ koje je u stanju da nanese razorni udarac bilo kom objektu na teritoriji neprijatelja“, objašnjava Knutov.

„Sarmat“ — garancija bezbjednosti Rusije

U stvaranju „Sarmata“ korištene su isključivo komponente i djelovi ruske proizvodnje, što je doprinos povećanju borbene gotovosti Strateških raketnih snaga kao jednog od temelja ruskog strateškog nuklearnog štita.

Očekuje se da će „Sarmat“ biti u upotrebi do kraja ove godine, a testiranje je potvrdilo sve prethodno prognozirane karakteristike kompleksa. Raketa je lansirana iz silosa sa kosmodroma „Pleseck“ i stigla je do cilja, na poligon Kura na poluostrvu Kamčatka. Postavljeni zadaci su ispunjeni u potpunosti, a na svim etapama leta potvrđene su karakteristike rakete.

„U takozvanoj ubrzavajućoj fazi — od trenutka kad napusti silos i do ulaska u svemir — rakete starog tipa, po pravilu, nemaju veliku brzinu i u tom trenutku mogu da ih presretnu američke rakete ‘Idžisa’ ili THAAD-a. Međutim, raketu ‘Sarmat’ nijedan sistem, ni u kakvom slučaju, ne može da uništi ili presretne. Dakle, raketa ‘Sarmat’ je ubjedljivo najnapredniji razvoj na svijetu“, zaključio je Knutov.

Nakon što se završi program testiranja, raketni sistem „Sarmat“ počeće da koriste ruske Raketne strateške snage. Prve će ga dobiti raketne jedinice u Užurskoj diviziji u Krasnojarskom kraju, koje već pripremaju infrastrukturu i prvi raketni puk za prelazak na „Sarmat“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je naglasio da će ovo jedinstveno oružje ojačati borbeni potencijal ruskih Oružanih snaga i pouzdano će osigurati bezbjednost Rusije od spoljnih prijetnji, te da će „natjerati one koji pokušavaju da joj prijete — da se zamisle“.

Ruski eksperti ocjenjuju da je testiranje „Sarmate“, u jeku tenzija između Rusije i Zapada, jasan signal SAD i njihovim saveznicima da će svaki potencijalni agresor biti najsurovije kažnjen ako pokuša agresiju na Rusku Federaciju. Dakle, to je odgovor na sve prijetnje koje dolaze sa Zapada.

Vojni stručnjaci su ubjeđeni da će taj projektil ozbiljno ojačati odbrambenu sposobnost Rusije ili drugim riječima, ova raketa je garancija bezbjednosti Rusije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.