TUŽILAŠTVO Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv 10 osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, početkom maja 1992. godine.

Među njima je, prema našim saznanjima, i otac poznatog pjevača Dina, Zaim Backović, koji je ranije bio i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Optužnicom su obuhvaćeni pomenuti Backović, Ejup Ganić, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Zaim Backović je otac poznatog pjevača Dina, Fuada Backovića, koji je svojevremeno predstavljao BiH na Evroviziji sa pjesmom „U disku“ (In the disco).

Din je danas u braku sa Vilom Fersonom, i živi u Los Anđelesu.

Istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici je obustavljena 17. januara 2012. godine, ali je otvorena ponovo 2018. godine zbog sumnje da je počinjen ratni zločin. Odnosno, istraga je provedena zbog sumnje na ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv ranjenika i bolesnika, protiv ratnih zarobljenika te zbog sumnje na krivično djelo protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja.

Pripadnici „Zelenih beretki“, „Patriotske lige“, MUP-a i Teritorijalne odbrane takozvane Republike BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine.

Ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.