VIŠE od 20 hiljada građana okupilo se danas na Trgu Krajina kako bi podržalo veliki narodni skup pod sloganom “Sloboda”.

Skupu su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavjući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, predstavnici organizacije proisteklih iz odbrambeno- otadžbinskog rata, te direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

19.12 – CVIJANOVIĆ: NEOPHODNO JEDINSTVO

Narod Republike Srpske jasno je poručio na skupu „Sloboda“ da je jedinstvo neophodno, istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

18: 17 – DODIK: DRAGO MI JE ŠTO SAM PRISUSTVOVAO

Milorad Dodik srpski član Predsjedništva BiH rekao je da mu je drago jer je prisustvovao veličanstvenom skupu, kao što je ovaj koji je organizovala Boračka organizacija Republike Srpske.

18:15 Kraj skupa

Oko 18:15 časova skup je završen uz poruku voditelja:

Poštovani prijatelji i učenici skupa. Nadam se da su oni koji donose odluke čuli i razumjeli šta im srpski narod sa današnjeg skupa poručuje.

Narod Republike Srpske je narod slobode. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranili smo svoju volju i želju da budemo slobodni u slobodnoj Republici Srpskoj. I danas smo protiv toga da nam oduzimaju slobodu, nameću sankcije, oduzimaju zamlje, šume i vode. Oduzimaju slobodu. Vjerujemo da je ovaj skup početak odbrane naše slobode.

Živjela Srpska, živjela Sloboda.

17:53- GOVOR RADOMIRA LUKIĆA

Potom se građanima obratio Radomir Lukić

Odazvao sam se pozivu jer sam svjestan da su borci pretrpjeli najviše muke i ovo je čas kada narod treba da se diže svojom voljom.  Pozivam na borbu za očuvanje Srpske i niko nam ništa ne može. Ovo treba da čuju zapadni lideri i političko Sarajevo.

17:45 -MILAN JOLOVIĆ – PREDSTAVNIK KOORDINACIJE VETERANA

Iz srca junačke Krajine poručujemo da su Srbi bili većinski vlasnici Srpske i potvrđen entitet sa svim atributima državnosti – rekao je Jolović i dodao:

Srpskoj je oduzeto više od 80 odsto nadležnosti. Zato ne dozvoljavamo da se od Srpske napravi destabilizacija koju vodi političko Sarajevo. Glasno i jasno neka nastupi istorijski trenutak poziva na srpsko jedinstvo.  Atmosferu srpske sabornosti širiti i građane za borbu očuvanja i dostojno braniti čast i ratnu žrtvu boraca. Pomozimo političarima u Sarajevu da vide koliko nas ima i uskliknimo „ŽIVJELA SRPSKA“.

17:44 – PRISUTNO VIŠE OD 18 HILJADA GRAĐANA

Prema procenama MUP Republike Srpske u centru Banjaluke prisutno je više od 18. hiljada građana.

17:33 – MARKO MILOŠEVIĆ – PREDSEDNIK RATNIH I VOJNIH INVALIDA

Ne lažnim predstavnicima međunarodne zajednice, ne prihvatamo unitarnu BiH po volji jednog naroda – rekao je Milošević.

Mi smo došli kao borci da smo protiv otimanja imovine i da se zalažemo za 49 odsto teritorije Srpske.  Branimo svaki pedalj Srpske. Branimo svoje, tuđe nam ne treba, stvorili smo je u krvi. Nestane li Srpska nestaće i Srba, izgubićemo slobodu.  A  čovjek bez slobode nije čovjek. Neka je vječna Srpska i neka živi sjećanje na borce.

17:30 – OBRAĆANJE SLOBODANA BRDARA- PREDSTAVNIKA PRIJEDORSKE REGIJE

Slobodan Brdan pozdravio je okupljene građane ističući da borci osuđuju sve napade na Republiku Srpsku i legitimne funkcionere. Posebno uvođenje sankcija i prijetnje smrću od Srbomrzaca – istakao je Brdar.

U odbrani vitalnih interesa Srpske nesebična je podrška i Udruženja penzionera RS, koji su stari borci.

17:28 – OBRAĆANJE VODITELJA

Od početka ratova na području bivše Jugoslavije prošlo je tri decenije. Slika koja je stvorena o onome što se dešavalo devedesetih godina, prije svega u svjetskoj javnosti, je iskrivljena, nedorečena i neprihvatljiva, sa stanovišta istine i pravde. Zbog takve slike svako od nas je nebrojeno puta osjećao bijes i ljutnju, jer je svako od nas dio naroda kojeg najviše boli nepravda! Takva slika, kreirana od istih koji su je napravili prije 30 godina, opstaje i do danas.

Danas se sa skupa šalje poruka:

Ne igrajte se sa voljom ovog naroda i institucijama koje je ovaj narod stvorio i odranio

17:26 – INTONIRANJE HIMNE

Himne Republike Srpske i Srbije izveo je hor „Banjalučanke“

17:14 – STIGAO DODIK

Srpski član Predjedništva BiH Milorad Dodik stigao na skup „Sloboda“, a građani su ga pozdravili uzvikujući „Mile“.

U jednom trenutku su zapjevali „Ne može nam niko ništa“ i „Pjevaj Srvijo“.

17:06 – NA SKUPU TEGETLIJA I VULIĆ

Ispred tržnog centra „Boska“ na Trgu Krajine stigli su i Milan Tegeltija i Sanja Vulić

16:57 – STIGLE DUŠANKA MAJKIĆ, SREBRENKA GOLIĆ I ZORA VIDOVIĆ

Među okupljenim građanima su i Dušanka Majkić, Srebrenka Golić i Zora Vidović iz vladajuće koalicije.

16:47 –  HIMNA REPUBLIKE SRPSKE

Hor „Banjalučanke“ izveo probu himne „Moja Republika“, kao i himnu „Bože pravde“

16:34 – PRISTIGLI BORCI IZ VLASENICE

Borac iz Vlasenice kaze da je dosao podrzati institucije republike srpske i sacuvati ono sto je nase. Borio se u ratu, borice se i sada ako treba. Srcem uz Srpsku.

16:15 – GRAĐANI PRISTIŽU NA TRG

Veliki broj građana okuplja se na Trgu Krajine, kako bi pružili podršku institucijama i njenim predstavnicima u odbrani prava Republike Srpske.

Podsjećamo, povod ovog velikog narodnog okupljanja je posljednja odluka Karistijana Šmita koji pokušava da ospori imovinu Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *