Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost da bi Ukrajina u budućnosti mogla da zatraži dodatnu artiljeriju, stoga će Vašington učiniti sve što može da udovolji njenim zahtjevima, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

„Moguće je, naravno, da će Ukrajincima zatrebati dodati artiljerijski sistemi i granate. Bićemo u kontaktu sa njima na tu temu i učinićemo sve što možemo da udovoljimo njihovim zahtjevima“, precizirao je on tokom brifinga za novinare.

Govoreći o obučavanju ukrajinskih snaga za primjenu američkog artiljerijskog oružja, između ostalog, haubica, portparol je rekao da taj proces još uvijek nije počeo.

Prema riječima Kirbija, američke haubice bit će isporučene Ukrajini narednih dana. „To je pitanje nekoliko dana, a isto važi i za municiju“, dodao je.

„Ukoliko se u budućnosti javi potreba za dodatnim granatama za haubice kalibra 155 milimetara, SAD će biti u prvim redovima i učinit će sve što mogu da ih isporuče“, istakao je portparol.

On je naveo da je u posljednje vrijeme Kijev dobio dodatne avione kao vojnu pomoć, ali ne od Vašingtona. Međutim, nije precizirao koje tačno zemlje su isporučile te letjelice.

„Dobili su dodatne avione i rezervne djelove za njih, što bi trebalo da im omogući da podignu u vazduh više aviona. Svakako smo olakšali isporuku dodatnih djelova, što je pomoglo u pogledu njihovih avijacionih potreba, ali nismo slali avione“, objasnio je portparol Pentagona.

Kako kaže, američke vlasti redovno prate „prijetnju nuklearnog oružja Rusije“, ali trenutno ne vide razlog za promjenu svog pristupa korištenju sredstava za strateško obuzdavanje.

On se osvrnuo i na temu antiruskih sankcija, rekavši da Vašington smatra da će sankcije protiv Moskve uticati na njenu mogućnost da kupuje neke djelove, između ostalog za visokoprecizno oružje.

„Smatramo da će neke od sankcija koje su uvedene Rusiji dodatno uticati na njenu mogućnost da kupuje neku robu i komponente koje bi joj pomogle sa arsenalom i zalihama oružja. Visokoprecizna municija je dobar primjer toga“, zaključio je Kirbi, priznajući da je Ruska Federacija „prilično borbeno gotova“ i da ima veliki arsenal.

Pentagon ne raspolaže informacijama da je ruska vojska uništila u Ukrajini seriju oružja i vojne tehniku koje je Zapad isporučio Kijevu, napomenuo je portparol.

„Nemamo saopštenje da su Rusi pogodili bilo kakvu zapadnu vojnu tehniku ili da su spriječili njeno prebacivanje Kijevu“, dodao je.

Prema njegovim riječima, „što se tiče napada u Lavovu, ne znamo kakva je logika ruskog izbora meta“, rekao je američki vojni zvaničnik. Priznao je, međutim, da SAD nemaju podatke o svakom udaru koji rusko visokoprecizno oružje nanese tokom specijalne operacije u Ukrajini.

Moguće je da su ruski napadi na objekat u oblasti Lavova „smišljeni da utiču na nivoe rezerva naoružanja i vojne tehnike koju su Ukrajinci imali na raspolaganju“, kaže Kirbi. „Ipak, ne mogu sa sigurnošću da kažem šta je bila meta“, naglasio je portparol.

Istovremeno, portparolka Bijele kuće Džen Psaki saopštila je da je američki predsjednik Džozef Bajden tokom današnjih pregovora putem video-veze razgovarao sa liderima savezničkih zemalja, između ostalog, o dodatnom snabdjevanju Ukrajine municijom i drugom vrstom vojne pomoći.

„Jutros su Bajden i drugi lideri razgovarali o isporukama dodatne municije Ukrajini i pomoći u osiguravanju njene bezbjednosti“, dodala je Psakijeva.

Američki lider je ranije danas u razgovoru sa novinarima potvrdio da Vašington namjerava da pošalje Ukrajini više artiljerijskog oružja.

Podsjetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine nakon čega su usljedile najoštrije do sada sankcije Zapada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.