RASPUSTU koji obiluje igrom i bezbrižnošću došao je kraj i prvog dana septembra školsko zvono u klupe će pozvati 85.059 osnovaca i 36.000 učenika srednjih škola u Srpskoj, a za razliku od prethodne dvije godine, nastava će se odvijati bez ograničenja i mjera koje su važile tokom pandemije virusa korona.

Nove simpatije, avanture, pregršt znanja, prijateljstava, ocjena i druženja čekaju učenike širom Srpske, a sa đačkim obavezama prvi put se susreće 9.100 prvačića koji s  nestrpljenjem iščekuju polazak u školu.Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je juče da su ispunjeni svi uslovi za početak nove školske godine i da u četvrtak počinje nastava u svim školama u Srpskoj.

– Posebno je važno što u preporukama Instituta za javno zdravstvo RS nema ograničenja u redovnom odvijanju nastave. Zaposlenima u obrazovnim ustanovama i đacima se savjetuje da ne dolaze u škole ukoliko osjete bilo kakve respiratorne smetnje – rekla je Trivićeva i dodala da u prvim razredima osnovnih škola ima oko 130 učenika više nego prošle godine, dok je u prve razrede srednjih škola upisano oko 9.000 učenika. Ona je navela da će besplatne udžbenike dobiti oko 46.000 osnovaca, za šta je Vlada RS obezbijedila više od 6,45 miliona KM.

Trivićeva je navela da je ministarstvo potpisalo protokol o saradnji sa Društvom psihologa RS zahvaljujući kojem će od septembra posebna pažnja biti posvećena prepoznavanju talentovane djece i radu s njima.

– U oblasti srednjeg obrazovanja nastavljamo sa razvojem dualnog obrazovanja i obezbjeđivanjem praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola kod poslodavaca – rekla je Trivićeva.

Sekretar Društva psihologa RS Gordana Ružić Milunić ističe da će takav program u Srpskoj biti realizovan prvi put i da će primjena trajati naredne dvije i po godine.

– Prvo polugodište obilježiće pripremna faza koja će obuhvatiti rad sa školskim timovima za podršku darovitim i talentovanim učenicima, a onda slijedi implementacija kojom će biti obuhvaćene sve oblasti. Cilj projekta nije samo prepoznati talenat kod djeteta nego razvijati tu darovitost – kazala je Ružić Milunić.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sa područja Gradiške, Laktaša, Srpca i Prnjavora Radoslav Savanović kaže da ih posebno raduje što će se nastava odvijati po ustaljenoj praksi, bez strogih mjera koje su morali primjenjivati prethodne dvije godine.

– Ponovo je sve po starom i to nas veseli. Ni u jednoj od 22 centralne škole, koliko ih je u našem aktivu, nema prepreka za početak nastave – rekao je Savanović navodeći da su zadovoljni brojem upisanih prvačića, kojih je najviše u Trnu, i to 127.

Prvi dan škole u četvrtak će biti ozvaničen i u svim osnovnim školama iz Istočnog Sarajeva, Rogatice, Višegrada, Foče, Rudog, Kalinovika, Sokoca, Han Pijeska, a predsjednica tog aktiva Jelena Čančar ističe da se ubrzano privode kraju posljednje pripreme.

– Pojedine škole privode kraju manje radove kao što je, na primjer, promjena grijnih kotlova, ali najvažnije je da niko nije prijavio neke ozbiljnije probleme koji bi odgodili početak nastave – kazala je Čančareva.

U nove radne obaveze spremno uplovljavaju i profesori i đaci iz svih srednjih škola sa područja banjalučke regije.

–  Sve obaveze u vezi sa obnovom i adaptacijom objekata su završene – kazao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *