Potpredsednica bugarske vlade i ministarka ekonomije Kornelija Ninova izjavila je da njen stav o isporukama oružja Ukrajini ostaje nepromenjen. Kako kaže, vojna pomoć će značiti nastavak sukoba.

Ministarka je ponovo izrazila mišljenjeu vezi sa posetom šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe, koji je danas govorio na zatvorenom sastanku spoljnopolitičke komisije Narodne skupštine Bugarske. Prema njegovim rečima, „zemlje koje oklevaju ili ne pružaju vojnu pomoć Ukrajini – podržavaju rusku agresiju i ubijanje ukrajinskih državljana“.

„To je njegovo mišljenje, ima pravo da ga iznese. Mi smatramo da doprinosimo miru. Osiguravanje još veće količine oružja znači produženje rat. Zalažemo se za mir, prekid borbenih dejstava i početak pregovora“, rekla je Ninova novinarima.

Bugarske parlamentarne grupe imaju različita mišljenja o slanju oružja Ukrajini. U vladajućoj koaliciji, koju čine „Nastavićemo sa promenama”, Bugarska socijalistička partija na čelu sa Ninovom, „Postoji takav narod” i „Demokratska Bugarska”, na slanju vojne pomoći insistira „Demokratska Bugarska“. Sa svoje strane, „Nastavićemo sa promenama“ podržava raspravu o tom pitanju u parlamentu, dok „Postoje takvi ljudi“ insistira da vladajuća koalicija razvije jedinstven stav o tom pitanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.