Nakon nove runde pregovora u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, lideri koji su razgovarali o izbornim modelima i suštinskim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nisu željeli davati izjave za medije niti otkrivati detalje sastanka.

Na ovom sastanku o ključnim reformama Izbornog zakona BiH na kojem strane treba da se dogovore oko izbora članova Doma naroda Parlamenta BiH i FBiH, učestvovali su “neumski pregovarači” i zvaničnica EU Angelina Eichhorst te novi američki ambasador u BiH Michael Murphy.

Među političkim liderima na sastanku u velikoj sali bili su predstavnici HDZ-a i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović, zatim lideri NiP-a, SBB-a, NES-a i HDZ-a 1990 Elmedin Konaković, Fahrudin Radončić, Nermin Ogrešević i Ilija Cvitanović. Svi oni su pokušali naći rješenje na posljednjim pregovorima u Neumu, no danas su prvi put sjeli za sto i sa novim američkim ambasadorom.

Nakon što su razgovori završeni jedan dio pregovarača je izašao iz zgrade i poručio da je dogovor sa sastanka takav da niko neće davati izjave nakon današnjih razgovora, dok je drugi dio političara otišao kroz garažu izbjegavši medije.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković se jedini sa ovog sastanka obratio javnosti, međutim nije ulazio u detalje prijedloga elektorskog modela. Navodno je HDZ insistirao na izboru u Predsjedništvo BiH tako da njihov kandidat sasvim sigurno bude hrvatski član.

“Svi čini mi se imamo jednake stavove za ukidanje famoznog ultimativnog etničkog prefiksa, ali moramo na kraju sjesti i sa predstavnicima iz RS-a. Američki ambasador je rekao da treba iskoristiti momenat, ali ne po svaku cijenu. Bilo je zaista zahtjeva koji nisu za 21. vijek i naravno protivili smo se tome”, rekao je Konaković.

On je prokomentarisao i temu sa posebnog sastanka koji je održan u sali pored, a na kojem Narod i pravda nisu imali svog predstavnika, a riječ je o dijelu izbornih reformi koje se tiču zaštite integriteta procesa i sprečavanja zloupotreba.

“HDZ i SNSD zahvaljujući SDA imaju potpunu moć kontrole procesa i kada je riječ o integritetu. To nije nešto što je Izetbegoviću puno važno i oni tu neće pomjeriti ni milimetra osim ako ne bude dio kompletnog rješenja”, zaključio je Konaković.

Razgovori u Delegaciji EU će biti nastavljeni sutra ujutru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.