GRAĐANI Slovenije danas su u velikom broju izašli na parlamentarne izbore da bi glasali ko će u njihovo ime donositi odluke na političkoj sceni zemlje u naredne četiri godine. Slovenci su izabrali veliku promjenu.

Prema prvim preliminarnim rezultatima Instituta Medijana i POP TV, Pokret sloboda predvođen Robertom Golobom dobio je najviše glasova – 35,8 posto. Golobov pokret bi tako trebao dobiti 42 poslanička mjesta u parlamentu Slovenije.

Robert Golob je dugo bio na čelu državnog energetskog preduzeća GEN. Dolazi iz stranke zelenih u kojoj je zauzeo ključnu poziciju za manje od godinu dana članstva ističući svoju borbu protiv klimatskih promjena i za nezavisnost državnog sistema od utjecaja iz vana. Golob bi, kako stoje stvari, trebao postati novi premijer Slovenije.

Na drugom mjestu je Janez Janša i njegova stranka SDS sa 22,5 posto glasova, što znači 26 mandata.

Slijedi NSi sa Matejem Toninom na čelu i 6,8 posto glasova, što im daje osam mjesta u parlamentu. Slijede socijaldemokrate, predvođene Tanjom Fajon , koja je osvojila 6,6 posto glasova, čime su osvojili sedam mjesta u parlamentu. Na petom mjestu je Ljevica sa 4,4 odsto glasova i pet mandata.

Na osnovu prvih rezultata u slovenački parlament će ući pet stranaka, a parlament broji 90 poslanika.

(Kliks)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.