UNAZAD nešto više od dvije godine građani Srpske će prvi put praznike i slave koje predstoje proslaviti bez ikakvih apela da budu oprezni u pogledu širenja korona virusa.

Razlog je stabilizacija epidemiološke situacije, koja se ogleda u značajnom padu broja zaraženih, hospitalizovanih i preminulih od kovida.

Zbog toga je u RS obaveza nošenja maski u zatvorenom prestala da važi 10. marta, a rad ugostiteljskih objekata vraćen je na režim kao prije epidemije.

I iz Instituta za javno zdravstvo Srpske poručuju da su ovo prvi praznici od početka epidemije korone da struka neće davati nikakve preporuke.

-Ovog proljeća zaista relaksiranije ulazimo u period praznika i slava. Javna okupljanja u pogledu brojnosti su bez ograničenja, a stabilna epidemiološka situacija ide u prilog tome da bez restrikcija organizujemo i sva porodična slavlja, bilo da se radi o predstojećim vjerskim i prvomajskim praznicima, te slavama koje predstoje. Došlo je vrijeme da svi slavimo onako kako to priželjkujemo više od dvije godine“, kaže za Srpskainfo načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ Srpske dr Nina Rodić Vukmir.

Prema njenim riječima, u slučaju da se epidemiološka situacija promijeni nagore, i preporuke će biti drugačije.

-Zasad nema nikakvih preporuka i mjera kako da građani proslave predstojeće praznike i slave, poručuje Vukmirova.

I građani su, naravno, jedva dočekali da napokon mogu da se okupljaju kako su to navikli prije korone.

-Prethodne dvije godine Đurđevdan smo slavili samo u najužem porodičnom krugu. Sada ćemo ga proslaviti sa malo više gostiju i bez straha da li će neko neko nekoga zaraziti“, ističe Branislav S. iz Banjaluke.

Izvor: Srpskainfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.