MINISTARSTVO finansija Republike Srpske je na aukciji na Banjalučkoj berzi prodalo 35.000 petogodišnjih obveznica Republike Srpske, po cijeni 99,7% nominalnog iznosa, obezbjeđujući Budžetu Republike Srpske 34,9 miliona KM.

Iz Ministarstav finansija poručuju da je ostvarena efektivna kamatna stopa 3,47%. Ukupna tražnja za obveznicama na aukciji je iznosila 41,5 milion KM.

Emisija obveznica je u skladu sa planiranim Budžetom Republike Srpske i u skladu sa Odlukom o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske koju je još u decembru 2021. godine usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a prema kojoj se Republika Srpska u 2022. godini dugoročno može zadužiti u ukupnom iznosu do 611 miliona KM. Republika Srpska je od početka godine imala samo jednu emisiju obveznica, tokom koje je Budžetu obezbijedila 29 miliona KM, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske propisana su ograničenja, prema kojima javni dug Republike Srpske na kraju fiskalne godine ne može biti veći od 55% ostvarenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toj godini.

Javni dug Republike Srpske iznosi 5,1 milijardu KM, odnosno 41,39% BDP-a, a zakonski limit je 55%, što znači da je Republika Srpska srednje zadužena i nije ni blizu zakonom definisane gornje granice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.