NABAVKOM kineskog raketnog sistema “zemlja-vazduh” FK-3, koja još nije zvanično potvrđena, Srbija je napravila decenijama neviđen tehnološki skok u zaštiti svog vazdušnog prostora. Borbeni kapaciteti u vazduhu pojačani su nabavkom sistema “Pancir” i raketa “vazduh-vazduh” za avione “mig-29” Ratnog vazduhoplovstva.

Razmišljamo o kineskom L-15

Predsjednik Srbije rekao je da Srbija razmišlja o nabavci kineskog L-15 (supersonični dvomotorni mlazni školsko-borbeni avion). Pregovori o nabavci još nisu počeli.

– Duže vrijeme smo u pregovorima za kupovinu 12 rafala, najkasnije početkom sledeće godine ćemo biti spremni da ugovorimo kupovinu 6 ili 12 novih rafala. Očekujem pregovore sa britanskom stranom oko kupovine tajfuna. Kupili smo onoliko koliko je potrebno, za naš novac i obezbedilo ga dovoljno da istovremeno čuvamo i naše nebo, a da istovremeno javni dug ne pređe 60 odsto.

Vučić najavio snaženje avijacije

– Ponosan sam na Vojsku Srbije, čestitam na izuzetno izvršenoj vežbi. Mogli ste da vidite naše generale koji su leteli migovima, orlovima, da pokažu da je uvijek na svakom mestu jednako i oficiri i podoficiri jednako ispunjavaju zadatke, 14 migova 29, ukupno 11 orlova, dio naše bombarderske avijacije. Biće potrebna dodatna ulaganja, uskoro ćemo doneti odluke o tom pitanju i značajno ćemo da osnažimo našu lovačku avijaciju. Srbija je neutralna zemlja i mora da pronalazi rješenja da može da sačuva svoje nebo i svoju zemlju – rekao je Vučić.

– Danas smo imali više novca i bolje uslove, i zato smo mogli ovako da opremimo našu vojsku. Kada posetimo naše ronioce i vidimo da nemaju mokra odijela, kada to obezbjedimo, onda sam zadovoljan time.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.