NA inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se problem legalizacije i urbane integracije u prostor bespravno sagrađenih objekata u Republici Srpskoj privede kraju, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je od svih gradova i opština Republike Srpske tražilo informaciju o efektima primjene važećeg zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je u primjeni od 2018.godine.

Ministarka Srebrenka Golić kaže da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svojoj incijativi predložio da se urade izmjene postojećeg Zakona o legalizaciji, kako bi se svi bespravni objekti koji se mogu identifikovati na orto-foto snimku Republike Srpske iz 2013. godine, smatrali legalno izgrađenim, i ističe da je ranija inicijativa gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se u ovom gradu legalizuju svi bespravni objekti izgrađeni do 2004. godine bila potrebna, ali da se pravo na legalizaciju ne može ograničiti samo na jednu lokalnu zajednicu.

– Svjesni činjenice da u Srpskoj postoji preko 80 hiljada bespravno sagrađenih objekata, u potpunosti podržavamo sve inicijative za izmjenom predmetnog zakona, s tim da je prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se kao referentna godina uzme 2013.potpuno prihvatljiv, jer je te godine završeno orto-foto snimanje cijele Republike Srpske, započeto 2012. godine – kaže ministarka Srebrenka Golić i naglašava da ekspertska radna grupa koju je imenovala već radi na izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i da će se posebna pažnja posvetiti odlukama Ustavnog suda Republike Srpske, koje se tiču predmetne tematike, odnosno pravnih shvatanja iskazanih u tim odlukama.

– Takođe, posebna pažnja biće posvećena dijelu zakona koji se odnosi na određene pogodnosti koje mogu ostvariti porodice poginulih boraca, ratnih-vojnih invalida, žene žrtve ratne torture te drugih socijalnih kategorija. Naš cilj je da kroz izmjene i dopune zakona u što većoj mjeri riješimo pitanje legalizacije bespravno izgrađenih objekata na teritoriji Republike Srpske, te omogućimo svim građanima Republike Srpske da pod jednakim uslovima, u pojednostavljenoj proceduri i uz minimalna sredstva riješe svoj životni problem, kaže ministar Srebrenka Golić i naglašava da će prijedlog ovog zakona prije upućivanja u proceduru biti usaglašen sa Savezom gradova i opština Republike Srpske.

27 thoughts on “SREBRENKA GOLIĆ NAJAVILA IZMJENE ZAKONA: U Srpskoj postoji preko 80 hiljada bespravno sagrađenih objekata”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *