GRADONAČELNIK Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je protiv bonskih ovlaštenja što će reći i Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku u BiH kojeg ne priznaje Republika Srpska, sa kim bi se trebao sastati nakon vaskršnjih praznika.

Jedna od tema koje će Stanivuković nametnuti na sastanku sa Šmitom, kako kaže, biće da je principijelno protiv bonskih ovlaštenja, što je, dodaje, glas koji se čuo i iz Srbije.

„Protiv toga sam da se uzima imovina koja pripada RS, protiv tih nametnutih rješenja, da je RS neupitna i trajna, da smo za dejtonsku BiH za njen teritorijalni integritet i evropski put“, rekao je Stanivuković za N1 i dodao da je u jednom od razgovora čuo da je Šmit rekao da nije upitna RS i njeno postojanje.

„Međutim, postoje i druge odluke koje se nameću, a za koje mi nismo i smatram da to trebam reći”, istakao je Stanivuković.

Dodao je da sastanak sa Šmitom nije stvar legitimiteta.

„Ako ćemo se voditi crno-bijelom politikom onda ćemo shvatati i to da mu je legitimitet dao i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kada se sastao s njim u Beogradu. Šmit je realnost, postoji i ovdje u BiH. Želim, takođe, reći da se problemi mogu rješavati bez korištenja inata. Smatram da se stav može reći na dostojan način, a moraju se znati i zakoni i pravila diplomatije, a to je da barem pet puta razmislimo prije nego nešto kažemo“, smatra prvi čovjek Banjaluke.

Osvrćući se na održavanje današnjeg skupa „Sloboda“ u Banjaluci, Stanivuković je istakao da principijelno i suštinski podržava svakog borca, kao i čovjeka pa čak i onda kada se bori i za svoja, ali i za prava vlasti ili opozicije.

„Grad Banjaluka je odgovorio zahtjevu za okupljanje čak i ako on nije pravovremen. Prema tome, smatram da smo time pokazali jednu širinu kao i naš odnos prema borcima“, rekao je Stanivuković za N1.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.