TRIBINA “Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost” biće održana sutra u Udruženju novinara Srbije najavili su organizatori, informativno-politički portali “Sve o Srpskoj” i “Fakti”.

Početak tribine najavljen je za 12.00 časova, a organizatori očekuju da će se u okviru nje obratiti i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, saopšteno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje je podržalo organizaciju.

Učesnici tribine trebali bi da ponude procjene o tome šta Republiku Srpsku i Srbiju čeka u narednom periodu i na koji način može da sačuva neutralnost.

U saopštenju se podsjeća da se, po izbijanju rata u Ukrajini, Srbija opredijelila za neutralnost, a da je Srpska u tome slijedi, zbog čega su suočene sa ultimatumom kolektivnog Zapada da odustanu od neutralnosti i svrstaju se u antiruski front.

Navedeno je da su, uz to, Srbija i Srpska suočene sa novim pokušajima oživljavanja fantomskih bonskih ovlaštenja, i to od njemačkog političara kojeg ni Moskva, ni Peking, ni Banjaluka ne priznaju kao visokog predstavnika, s obzirom na to da njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN, kao i sa novim pritiscima na Srpsku u vidu uvođenja sankcija i bezbjednosnih prijetnji Dodiku.

U saopštenju je naglašeno da su zaključcima sastanka od 15. aprila predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdili koordinaciju i jedinstvo u otporu tim pritiscima.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.