MINISTARKA prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila je zadovoljstvo što je ove godine za grant za projekte u oblasti kulture izdvojeno 1.040.000 KM, što je značajno više nego prošle godine, kada je za ovu namjenu izdvojeno 650.000 KM.

Ukupna sredstva biće raspodijeljena, osim na programe i projekte iz devet oblasti kulture i umjetnosti, i na dva nova konkursa – za otkup djela likovne umjetnosti i otkup knjiga.

– Naše opredjeljenje je da snažnije podržimo razvoj kulturne scene sa posebnim akcentom na oblast vizuelne umjetnosti i književnog stvaralaštva u ovoj godini za šta su izdvojena sredstva uduplana – rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare.

Ona je naglasila da je u ovoj godini novina raspisivanje konkursa za otkup djela likovne umjetnosti, te konkursa za otkup književnih djela, koji je do sada raspisivan bijenalno i podržavan značajno manjim sredstvima.

– U skladu sa strateškim opredjeljenjem, novim konkursom se podstiče razvoj likovne umjetnosti putem osavremenjavanja umjetničkih zbirki, što pored podrške savremenim likovnim umjetnicima u Republici Srpskoj dovodi do jačanja kapaciteta ustanova kulture na nivou lokalnih zajednica – istakla je Trivićeva, te napomenula važnost redovne podrške književnicima u Republici Srpskoj.

Sutra će u dnevnim novinama biti prvi put raspisan konkurs za otkup djela likovne umjetnosti u ukupnom iznosu od 100.000 KM, kao direktan oblik podrške vizuelnim umjetnicima.

Pored toga, Ministarstvo je povećalo sredstva za Javni konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti vizulne i multimedijalne umjetnosti na 120.000 KM umjesto dosadašnjih oko 50.000 KM.

– Smatramo da direktnom podrškom stvaraocima možemo dodatno osnažiti likovne umjetnike i likovnu scenu, te otvoriti ozbiljnije mogućnosti za njihovo predstavljanje kako u Republici Srpskoj, tako i van njenih granica – rekla je Trivićeva.

Pravo da se prijave na konkurs imaju muzejske ustanove i ustanove kulture čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave.

Sutra će biti raspisan i konkurs za otkup knjiga u ukupnom iznosu od 50.000 KM što je značajno uvećanje s obzirom da je prethodnih godina za otkup knjiga bijenalno izdvajano 20.000 KM.

– Ova dva konkursa biće otvoreni za prijavu dva mjeseca, odnosno 60 dana od dana objavljivanja u dnevnim novinama – rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je za rad reprezentativnih strukovnih udruženja u kulturi planirano 60.000 KM, projekte u oblasti pozorišne djelatnosti 200.000 KM, projekate iz oblasti muzike i muzičko-scenske djelatnosti 150.000 KM, projekate iz oblasti vizuelne i multimedijalne umjetnosti 120.000 KM, projekate u oblasti književnosti 90.000 KM, projekte u oblasti izdavačke djelatnosti 70.000KM, za kulturno nasljeđe 100.000 KM, te za sufinansiranje projekata kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama 100.000 KM. Za kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina planirano je 30.000 KM.

Ovi konkursi su objavljeni 20. aprila i biće otvoreni 30 dana od dana objave u dnevnim novinama, što znači da su otvoreni do 20. maja 2022. godine.

Trivićeva je istakla i da će na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u maju biti razmatran Prijedlog zakona o audio-vizuelnim djelatnostima kojim je predviđeno jačanje domaćeg filmskog stvaralaštva i proizvodnje domaćeg audio-vizuelnog djela, te da će usvajanje ovog zakona obezbijediti kontinuitet u finansniranju filmske umjetnosti.

(rtrs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.