SUDIJE i notari preduzeli su mjere za brže okončavanje ostavinskih postupaka, saopšteno je iz Osnovnog suda u Bijeljini.

Mjere za brže okončanje ostavinskih postupaka i prevazilaženje identifikovanih problema bili su tema današnjeg sastanka notara i sudija u Osnovnom sudu u Bijeljini kojem su prisustvovali notari sa područja mjesne nadležnosti ovog suda, sudije vanparničnog odjeljenja, predsjednik suda Aid Hanušić i sekretar Dijana Savić Božić.

Inicijativa za održavanje sastanka potekla je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, s obzirom na to da je u prethodnom periodu vršena analiza statističkih podataka o ostavinskim predmetima i uočen trend porasta broja neriješenih ostavinskih predmeta kod notara, kao povjerenika suda.

Notari su tokom diskusije iznijeli ključne probleme koji im otežavaju postupanje u ostavinskim predmetima i tako utiču na duže trajanje, a došlo se i do zajedničkih zaključaka i mjera kojima bi se identifikovani problemi mogli prevazići.

Pri tome su posebno istakli spremnost i volju za daljim radom na rješavanju ovih poteškoća radi ubrzanja ostavinskih postupaka i rješavanja predmeta u razumnim i zakonom predviđenim rokovima.

Kao najveće probleme u radu, notari su naveli da su to najčešće problemi objektivne prirode, koji se odnose na nedostupnost stranaka, naročito onih koji žive u inostranstvu, zatim da smrtovnice sadrže nepotpune podatke koji se tiču nasljednika, te druge poteškoće tehničke prirode.

U završnom dijelu sastanka od predsjednika suda i prisutnih notara i sudija predložen je niz mjera koje treba da se preduzmu u saradnji sa VSTS i nadležnim gradskim i republičkim upravama radi povećanja efikasnosti i ažurnosti u postupanju po ostavinskim predmetima.

(Srna)

42 thoughts on “UBRZATI OKONČANJE OSTAVINSKIH POSTUPAKA: Sastanak sudija i notara u Bijeljini”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *