PRIPADNICI Federalne uprave policije u akciji “Igl” jutros su na području Zeničko-dobojskog kantona uhapsili 19 osoba koje se sumnjiče za nezakonitu preprodaju vozila i utaju poreza.

Kako je saopšteno i policije uhapšeni su: A.B. (35), J.K. (31), K.I. (41), I.B. (78), I.D. (49), A.H. (39), E.B. (52), H.S. (28), H.M. (40), S.I. (37), U.H. (48), A.K. (30), A.H. (32), M.M. (52), R.K. (41), S.H. (36), K.H. (45) iz Zenice i O.T. (55)  iz Kaknja.Prema nezvaničnim informacijama lisice na ruke stavljene su i nekolicini policajaca iz Zenice.Kako saznajemo među uhapšenima su policijski inspektori Ajdin Kokić i Izudin Dautović, te policajci Muris Muslić, Adnan Hakanović, kao i Jasmin Kavaz, Edin Beganović, Hadžo Mušović, braća Safet i Kadri Ibrahimi, Almir Hadžić, Amer Beganović, Omer Tokalić.

Iz FUP-a je saopšteno da osumnjičene terete za udruživanje s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi izvršenjem krivičnih djela.

– Osumnjičeni su  vršili nabavku vozila u BiH i van nje, te su ih dovozili i pripremali ih za dalju preprodaju. Takođe, lica se sumnjiče za posjedovanje skupocjenih putničkih vozila stečenih izvršenjem krivičnih djela koja su uvozili na osnovu invalidskih povlastica, te na taj način izbjegli plaćanje obaveza. Te automobile su pojedinim slučajevima koristili određeni vremenski period, a potom vršili njihovu preregistraciju na uže članove svojih porodica kao i na treće, njima poznate osobe-saopšteno je iz FUP-a.

Navodi se da se uhapšenima na teret stavlja na teret veći broj krivičnih djela i to: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, nedozvoljena trgovina, krivotvorenje isprava, utaja poreza, davanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odavanje službene tajne i primanje dara i drugih oblika koristi.

Tokom akcije policija je, navodi se u saopštenju, pretresla veći broj lokacija te pronašla  određeni broj motornih vozila, oružje, novac u različitim apoenima, kupoprodajne ugovore, cigarete bez akciznih markica.

– Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu-navodi se u saopštenju FUP-a.

Izvor: Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.