MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je NATO agresor prije 23 godine znao da bombarduje Ambasadu Kine u Beogradu i da su u njoj ljudi, te porčuio da Srbija nikada neće prestati da traži odgovornost za tada počinjene zločine.

– Tada, na vrhuncu svoje moći hteli su da pokažu da mogu šta god hoće i protiv koga god hoće i da ostanu nekažnjeni. I do danas su ostali nekažnjeni, ali to ne znači da kazne jednom neće biti – rekao je Vulin na obilježavanju 23 godine od bombardovanja kineske Ambasade u Beogradu.

On je istakao da je NATO agresija na Srbiju veliki nekažnjeni zločin 20. vijeka, da je tada ubijeno međunarodno pravo i da ono od 1999. godine ne štiti više nikoga, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Kako je ukazao Vulin, svijet koji je nastao te 1999.godine je svijet nasilja, ratova i „sile bez uporišta u pravu, bez uporišta u pravdi“.

– Srbija nikada neće prestati da se seća. Srbija nikada neće prestati da traži odgovornost za zločine u NATO agresiji i zato svi koji od nas traže da se bezuslovno svrstavamo uz njihovu politiku, uz njihove stavove, neka se sete šta su govorili i šta su radili 1999. godine, pa kako su radili i govorili tada, neka tako rade i govore i danas – rekao je Vulin.

On je izrazio duboku zahvalnost kineskoj državi i narodu koji su bili uz Srbiju kada je bilo najteže i poručio da je Kina čelični prijatelj koji sa sigurnošću može da računa na Srbiju i da zna da ima saveznika na Balkanu.

– Kina može sa sigurnošću da zna da ima na Balkanu malog, ali pouzdanog, tvrdoglavog i sigurnog saveznika koji se ne menja onako kako vetar duva, već koji živi i postoji u skladu sa moralnim vrednostima koje su srpski narod učinile velikim – poručio je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je vijenac na spomen-ploču kineskim novinarima, ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade.

Kineska ambasada u Beogradu pogođena je 7. maja 1999. godine sa tri navođena NATO projektila i tada su poginula tri kineska novinara, a 20 osoba je teško povrijeđeno.

SAD, koje su predvodile NATO agresiju na SR Jugoslaviju, tvrdile su da je kineska ambasada pogođena greškom, pošto je, navodno, korišćena zastarjela mapa Beograda.

(Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.