PREDSJEDNIK HDZ-a BiH i HNS BiH Dragan Čović najavio je da bi se u narednih 10 dana trebali održati sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do promjene elemenata Izbornog zakona „kako bi izbori imali svoj smisao i pravu demokratičnost“.

Čović je naveo da je sinoć razgovarao s predstavnicima evropskih političara koji su došli u BiH kako bi pripremili još sastanaka, a sve u cilju pokušaja promjene elemenat Izbornog zakona.Dodao je da su razgovori bili temeljni te da je i hrvatski premijer Andrej Plenković s njima razgovarao u Salzburgu i u Varšavi.

Plenković  u petak je u Salzburgu rekao da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u FBiH „jer će  bez toga biti funkcionisanje zemlje koja u oktobru bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti“.

– Mislim da smo se do kraja razumjeli kakve poteze trebamo vući u BiH – istakao je Čović, prenose mediji u FBiH.

Napominje da je HNS donio zaključke, a jedan od tih zaključaka, koji je, kako kaže na tragu Ustava i ustavnih ovašćenja,“ omogućava da na neki način  svim pravnim i političkim sredstvima tražimo rješenje za BiH kada je u pitanju institucionalna, ali i organizacija i transformacija BiH“.

– I s te strane  mi nemamo dvoumljenja, bez obzira na to ko šalje neke druge poruke. Niti smo naivni, niti razmišljamo na bilo koji način o stvarima koje bi trebale urušavati BiH. Ono što mi predlažemo gradi BiH, daje šansu evropskoj BiH i na tome ćemo do kraja ustrajati što god tko misli – istaknao je Čović.

Poručio je kako ovo nije zamka za bilo koga, te da  nije prijetnja, ovo je, kako je kazao, „jednostavno traženje puta do moderne i evropske BiH“.

– Bez hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog i legitimnog kojeg će predstavljati legitimni predstavnici u institucijama vlasti, a isto tako želimo i za bošnjački i srpski narod, nema BiH, nema europske BiH, a mi ćemo učiniti sve da BiH ima svoju europsku budućnost – poručio je Čović.

Čović smatra kako će pritisaka biti i od strane međunarodnih predstavnika, ali i „dominantno iz političkog Sarajeva koje se nalazi u jednoj svojoj začahurenosti u misli kako kroz građansku državu mogu napraviti bošnjačku federaciju, pa potom BiH“.

– Jasno je da to nije BiH ona kakvu žele njeni žitelji. Jasno je da bar dva naroda i dobar dio bošnjačkog naroda ne želi takav pristup, praviti, ja bih rekao, neke „fildžan državice“ na prostoru oko Sarajeva. To ne treba bošnjačkom, ni hrvatskom i srpskom narodu u BiH, ali i svim građanima BiH – zaključio je Čović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.