Događaji u sirijskim gradovima Baguz, Hajin i Raka u kojima su učestvovale Sjedinjene Američke Države moraju biti istraženi, a krivci moraju odgovarati, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, prije tri godine 18. marta 2019. godine američki avioni su u okviru borbe protiv terorista DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) bacili bombe na izbjeglički kamp Baguz u Siriji.

Pored toga, SAD i njeni saveznici u gradu Baguz su „sravnili sa zemljom“ grad Hajin, u bici za Raku u periodu jun-oktobar 2017. godine. Tokom napada je grad praktično „zbrisan sa lica zemlje“, a broj žrtava među civilima po najskromnijim procjenama je premašio 1.600 ljudi, dodala je Zaharova.

„Nema sumnje da su događaji u gradovima Baguz, Hajin i Raka samo pojedinačni primjeri šta se tamo događalo svih ovih godina – to su tomovi, tomovi krivičnih djela koje su činili visoko predstavnici SAD i drugih zemalja Evropske unije i NATO-a. Nema sumnje da ti događaji moraju biti istraženi, a krivci moraju da odgovaraju“, izjavila je Zaharova.

Podsjetimo, ranije je Sirija uputila pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i Savjetu bezbjednosti UN o ratnim zločinima međunarodne koalicije predvođene SAD u gradu Raka 2017. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.