HITNA sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je trebalo da bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, nije održana zbog nedostatka kvoruma, jer su delegati SDA odlučili da ne prisustvuju.

Novi termin hitne sjednice zakazan je za sutra u 10.00 časova.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović /SDA/ rekao je da je prijedlog HDZ-a za izmjene Izbornog zakona neustavan i da derogira presudu u slučaju “Sejdić-Finci”.

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je da SDA opstrukcijama blokira rad institucija.

-Od sporazuma iz Mostara pokušavamo obezbijediti legitimno predstavljanje. Jasno smo čuli od njih da nije dobro da nam biraju člana Predsjedništva, ali samo verbalno, a ustvari žele ovladati Federacijom BiH, rekao je Čović.

Podsjećamo, zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona, prenosi RTRS.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.