OVOG ljeta građani Banjaluke u nekoliko navrata su vidjeli lisice u centralnim gradskim naseljima.

U posljednjem slučaju lisica je snimljena u strogom centru grada, na raskrsnici između Narodne skupštine i Narodnog pozorišta. U gradu žive i vidre, lasice i brojne ptice.

…a ponekad zaluta i medvjed.

Ovog ljeta na Vrbasu koji protiče kroz Banjaluku više puta je viđena vidra. Poznato je da ova životinja voli čistiju vodu, a ranije se nije mogla tako često vidjeti.

Jovica Sjeničić iz Društva za zaštitu i istraživanje biodiverziteta (DIZB) kaže da je populacija vidri bila smanjena dijelom zbog zagađenja ali više zbog nedostatka ribe i riječnog raka, kojim se hrani.

– Takođe zbog izlova većih razmjera u prošlom vijeku došla je na rub opstanka. Međutim u Zakonima o lovstvu data je trajna zaštita i lovostaj na vidru pa se populacija zadnjih 30-ak god oporavlja i širi lagano. Ona je skrovita i rijeđe se viđa osim oko ribnjaka. Tu je baš omražena i izlovljava se i dalje jer zna da napravi dosta štete – navodi Sjeničić.

U Banjaluci i drugim gradovima, divlje životinje se najčešće pojavljuju u pograničnim naseljima, voćnjacima ili oko kontejnera i deponija otpada.

Preduslov njihovog prisustva je geografski položaj Banjaluke i blizina prirodnih područja, planina i većih šumskih kompleksa, kojima je grad okružen skoro sa svih strana. Divlje životinje često silaze u gradove zbog smanjenja površine prirodnih staništa, ali i lakše dostupne hrane u gradovima.

U Banjaluci, u gradu, na periferiji, rijekama, parkovima, šumama i rubnim područjima žive brojne ptice i sisari, gmizavci (gušteri, zmije i kornjače) i vodozemci (žabe, daždevnjaci).

Prema istraživanju Društva za istraživanje i zaštitu biodiverzita u Banjaluci ima čak 85 vrsta ptica, što ovo mjesto stavlja u vrh BiH po raznovrsnosti pernatih stanovnika.

Na Vrbasu i Vrbanji viđamo sivu čaplju, kormorana, divlje patke, riječne galebove itd. U naseljima na periferiji gdje postoje veće travnate površine žive divlji fazani. Viđeni su sokolovi, a prije nekoliko godina na asfalt je zalutala jedna mala sova. U krošnjama borave i ćukovi, sove ušare, a čak i šumske sove.

Ulice često pretrčavaju lasice i tvorovi.

Banjaluka nema službu koja reaguje na pojavu divljih životinja, kako zbog zaštite tih divljih životinja, tako i zbog sigurnosti građana, a za sada lovci ističu da napadi lisica na ljude nisu zabilježeni, ali da bi ih građani iz predostrožnosti trebali izbjegavati.

Takođe, nisu zabilježeni slučajevi bjesnila.

Što se tiče medvjeda, lovci su napomenuli da je šire područje Starčevice i Ponira autohtono stanište medvjeda, te da nije neuobičajena pojava susreta šetača sa medvjedom na ovom području.

(MONDO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *